2011. november 30., szerda

A Szamos Gourmet Ház specialitása a la Tündér

Tegna résztvettem a Szamos Gourmet Ház sajtós megnyitóján, ahol megkóstolhattuk a kávéház specialitását, a csilis-csokis bélszínt, tökpürével. Én pedig annyira imádtam, hogy ma muszáj volt elkészítenem a saját változatomat.

Csilis-csokis csirkemell, tökpürével
      Először a bélszínt csirkére cseréltem, mert az nálunk jobban csúszik. Besóztam, borsoztam és kaporral is ízesítettem, utána olajon pirosra sütöttem.


     Ezalatt puhára főztem a tököt (a hámozás után apró darabokra vágtam, így 20 perc alatt megpuhult a forró vízben), majd leszűrtem, sóval, borssal ízesítettem és belekevertem egy diónyi vajat.
     Az étcsokoládét gőz felett megolvasztottam, hozzáadtam egy dl tejet és a végén sóval és leheletnyi cayenne borssal ízesítettem.

Isteni finom lett és lehet, hogy nagyképűnek hangzik, de nem lett rosszabb egy pillanattal sem ahhoz képest, mint amit tegnap szolgáltak fel.

2011. november 29., kedd

Néha muszáj kompenzálnom...

Ma a hipergyors tésztaszószt készítettem el, amit lentebb több változatban is megtaláltok. Mára a baconos verzió jutott. Mivel köztudott, hogy Olivér nem rajong a tésztáért, ezért készítettem egy burgonyakrém levest is, hogy ne legyen neki olyan rossz :)

Burgonyakrémleves
Egy fej hagymát apróra vágtam és egy szál répát felkarikáztam, majd bő olajban pirítottam őket 10 percig. Ezután fél liter csirke alaplevet öntöttem rájuk és egy jó nagy burgonya is került bele, pici kockákban. Megvártam, amíg az egész felforr, majd kis lángon addig főztem, amíg a krumpli megpuhult. Ezt követően 2,5 dl tejszínt adtam hozzá, megint felforraltam, végül összeturmixoltam. Sóztam, borsoztam és egy kis szerecsendióval meghintettem. Hamarosan tálalni fogom, méghozzá puha zsemlével és reszelt gouda sajttal.

2011. november 27., vasárnap

Rakott káposzta

Ez egy igazán finom magyar egytálétel, szívesen készítem el azokon a vasárnapokon, amikor a pihenésé a főszerep, mert nagyon gyorsan kész van, nagy adagot lehet belőle csinálni, szóval egész nap tudjuk enni Olivérrel.

Csak annyit kell csinálni, hogy egy tűzálló tálba (én szilikon sütőformában szoktam) alulra helyezem a hideg vízben átmosott káposztát (kb. fél kiló), utána következik a darált hús, amit előzőleg kis olajban kisütöttem és sóval, valamint borssal fűszereztem. (ez is kb fél kiló). A tetejére előfőzött rizs kerül, amit bőségesen lefedek egy tejfölös réteggel. Így kerül be grillezésre és körülbelül fél óra alatt pirosra sül.

Csirke falatkák

Rengetegszer csináltam már a baconbe csavart, valamilyen krémmel töltött csirkemellet, de most ez különösen finom lett.
Egyrészt ennek az oka talán az lehetett, hogy sokkal kisebb szeleteket csináltam a csirkéből, így aranyosabbak lettek. Másrészt a krém valami elképesztően finom is volt: 1 tömlőssajtot, 15 dkg reszelt trappistával és 1 lereszelt kaliforniai paprikával kevertem össze. A húst rozmaringgal fűszereztem a són és a borson kívül. Az egyik oldalára került a kis szelet bacon, a másikra a krém és az egészet félbehajtottam, majd fogvájóval rögzítettem és kisütöttem. Krumplipüré volt hozzá, de rizzsel is nagyon finom.

2011. november 25., péntek

Ananászos csirkemell

Vannak olyan ízek, melyeket nagyon érdemes összepárosítani, mert meglepően jó dolgok tudnak belőle kisülni. Szerintem az ananász és a csirke párosítása épp ilyen jó dolog: jól harmonizál az konzerv ananász édessége a csirke ízével. És persze remélem, hogy Olivér is így gondolja :)

Ananászos csirke
Egy kilogramm krumplit sós vízben előfőzök, közepesen puhára. Addig, amíg fő, elkészítem a besamel mártást: 3 evőkanál vajat felmelegítem, két evőkanál liszttel összedolgozom, csomómentesre kavarom, majd fél liter langyos tejes fokozatosan belekavargatok és besűrítem. Én ezután botmixxerrel játszok benne egy kicsit, hogy teljesen csomómentes legyen. Végül megsózom. Ezután egy csirkemellet vékonyan felszeletelek, sózom, borsozom, majd rozmaringos lisztbe mártogatás után kisütöm.
Egy tűzálló tálban rétegzem az összetevőket. Először vajjal kikenem, majd jön egy réteg krumpli utána a mártás, azután még egy réteg krumpli, megint a mártás, ezt követően a hús és a mártás, végül hat karika konzerv ananászt szépen elrendezek a tetején, a maradék mártás rákerül, majd 15 dkg füstölt sajttal zárom le. 15 perc alatt meggrillezem. Ennyi idő épp elég neki ahhoz, hogy az ízek összeérjenek.

2011. november 22., kedd

Ha már tészta, legyen kövér

Ma estére egy nagyon gazdag tésztasalátát készítettem, amiben igen sokminden helyet kapott. Az eredeti recept a Jamie Oliver Konyhája c. facebook oldalról származik, azonban én egy kicsit átalakítottam.

Fusili tésztasaláta
az én változatom
az eredeti
Forró vízben 25 dkg fusili tésztát felrakok főni. Amíg az fő, addig elkészítem a saláta többi részét: egy fej vöröshagymát apróra vágok és egy evőkanál olajon megpirítok. Erre rárakok 10 dkg apróra vágott gyulai kolbászt és megvárom, amíg kisül a zsírja. Utána egy db piros és egy db zöld kaliforniai paprika - felkockázva - kerül bele, majd fél konzerv kukorica, 1 konzerv vörösbab és végül 3 szem paradicsom apró darabokban. Hagyom rotyogni kicsit, amíg levet ereszt. Kicsit sózom és összekeverem a tésztával. Füstölt sajtot reszelek rá tálaláskor.

Iszonyatosan finom lett. És szerintem laktató is, mivel én mindössze egy-két falatot ettem belőle, csak a kóstolás miatt, viszont azt hiszem már nem kell reggeliznem :)

2011. november 21., hétfő

Vegáknak és húsimádóknak - egy recept, két változat

Nehéz ügy, amikor egy vegetáriánus embert hívsz meg vacsorára, a szerelmed pedig húsimádó. Most mégis sikerült kompromisszumot kötnöm, anélkül, hogy kétféle ételt kellett volna főznöm.

Morzsás karfiol tejszínes baconos mártással
2 karfiolt a rózsáira szedem, megmosom és sós vízben egy fél óráig főzőm, amíg puha lesz. Addig minden mást elkészítek: zsemlemorzsát pirítok, egy tűzálló tál alját kikenem vastagon tejföllel, elkészítem a mártást (bacont kis olajon pirítok, amikor kiengedte a zsírját, akkor ráöntöm a tejszínt (2dl) és felforralom. A végén só, szárított petrezselyem és oregánó kerül bele.) és lereszelek 25 dkg sajtot. Mikor megpuhult a karfiol, leszűröm, összekeverem a morzsával és a maradék tejföllel (összesen egy nagy pohárra lesz szükség) rétegzem, beleöntöm a tűzálló tálba, a tetejére rászóróm a sajtot és berakom grillezni. Addig grillezem, amíg a teteje szépen megpirul. Végül a húsimádóknak a baconos szósszal tálalom :)

2011. november 17., csütörtök

Tésztaszósz gazdagon...

Most már muszáj tartani egy húsmentes napot, tekintve, hogy már időtlen idők óta csirkét eszünk. Olivér hátán pedig a tésztaszósz hallatára enyhe bizsergés fut végig a hátán, arcán pedig a döbbent kétségbeesés jelenik meg. Így ha nálunk tészta van, akkor nagyot kell alakítanom, hogy jóllakjon az én Csillagom...

Háromsajtos sült tészta
Amíg a tésztát főzöm, addig elkészítem a szószt. Egy fej vöröshagymát és két szál zöldhagymát apróra vágok és olajon el kezdem pirítani őket. Mikor már szép színük van, akkor ráöntök egy konzervparadicsomot és 3 szem apróra vágott friss paradicsomot és egy marék vöröskáposztát (szintén apróra vágott). Kerül még bele két kanálnyi csípős gyrosos szósz, ami tegnapról maradt. Ezután hagyom rotyogni, miközben hozzáadok egy fél üveg olívabogyót, amit előzőleg kettétörtem, és egy csokor, apróra vágott friss bazsalikomot is. Sózom. Majd a kész és leszűrt tésztára öntöm és jól összedolgozom vele. Ezután 10 dkg füstült sajtot, 10 dkg trappista sajtot és 4 dkg mozzarellát reszelek rá, majd ezt is belekavarom. A tetejére ugyanennyi kerül rá ezekből a sajtokból. 13-15 percig grillezem a mikróban, amíg a teteje szép piros lesz. Forrón tálalom.

Gyros!!!!

Most nagyon benne vagyok ezekben a tradicionális ételekbe, így ma este gyrost ettünk, ami eredetileg egy görög fogás, mégis mindenki töröknek hiszi. Ez talán azért van, mert végülis ők adtak neki nevet, amikor dönernek, forgónak nevezték el. De hála a görögöknek, hogy kitalálták ezt az ételt, mert különben most nem tudnánk mit enni a hajnalig tartó bulik után. ;) Vagy nekem is többet kellett volna gondolkoznom a mai menün.

A görög gyros
2 csirkemellet apróra felkockázok, sózom, borsozom és megsütöm. Addig apróra darabolom a zöldségeket: egy szem paradicsomot, egy db lilahagymát, egy marék savanyú uborkát és egy fél fel vörös káposztát. A hús még mindig sül, szóval elkészítem az önteteket. A joghurtos öntethez kell két pohár joghurt, amibe belereszelek 2 gerezd fokhagymát és hozzáadok egy lereszelt kígyóuborkát, aminek előzőleg kinyomkodtam a levét. Sózom és meghintem kaporral, ezután jön a botmixer és az egészet egy homogén szósszá préseli össze. A csípős szósz még ennél is egyszerűbb: ketchup, Erős Pista, sűrített paradicsom összekeverése és kész.

Az összerakás pedig a következőképpen alakul: a pitát grillserpenyőben felforrósítom, a közepébe helyezem a húst, rá joghurtos öntet kerül, majd a zöldségek: a hagyma, a paradicsom és a káposzta, utána megint joghurtos öntet, végül az uborka és a csípős szósz. Némi gyakorlás után könnyebben össze tudjuk majd tekerni a pitát, nekem ma sikerült először, pedig már néhányszor elkészítettem ezt az ételt.

2011. november 15., kedd

Kínai finomabban

Ma kifejezettem kedveskedni akartam Olivérnek, mert már megint lenyűgözött,  így elkészítettem a kínai szezámmagos csirkét, amit nagyon szeret. Tojásos rizzsel akartam tálalni, de az nem annyira sikerült, szóval lehet, hogy csak magában esszük...

Szezámmagos csirke
2 kisebb csirkemellet felkockázok, cukorral és sóval fűszerezem. Ezután elkészítem a bundát: lisztet, olajat, tojást, kevés vizet botmixerrel összekeverek, hogy egy jó sűrű masszát kapjak. Ehhez adok hozzá egy fél tasak sütőport és egy kávéskanálnyi sót. A bundába beleforgatom a húsokat és bő olajban pirosra sütöm őket. Addig elkészítem a mézes mártást: 150 gramm mézet, 250 gramm ketchuppal és 1 evőkanál Erős Pistával kikeverek és hozzáadok 4 evőkanál szezámmagot. A kisült bundás csirkéket ebbe fogatom bele és már tálalhatom is. Isteni finom lett!

és azért is megéri otthon elkészíteni, mert nemcsak sokkal finomabb így és kevésbé zsírosabb, de igen komolyan kíméli a pénztárcánkat is. És kevés húsból is rengeteget lehet készíteni és még így is több hús lesz az egyes bundákban, mint a kínai büfék által felszolgált példányokban.

2011. november 14., hétfő

A mai nap a joghurté

Jó rég írtam, tudom, de  igazából semmi újat nem főztem az elmúlt néhány napban. Ismételni meg nem akartam magam, nehogy esetleg megunjatok. Ma viszont egy új hét kezdődött, így érdemes volt már végre valami újdonsággal előállnom. A jól megszokott kakukkfüves sült húst készítettem el zöldkörettel, ezt legutóbb sajtmártással ettük, most viszont egy joghurtos szószt csináltam hozzá.

Rózsaborsos joghurtos szósz sült szárnyasokhoz
250 gramm görög joghurtot simára kavarok. Egy chilipaprikát kettébevágom és kikaparom, hogy ne legyen erős, majd apróra vágom. Két gerezd fokhagymát lereszelek. A chilit és a fokhagymát belekeverem a joghurtba és sóval, oregánóval, valamint rózsaborssal fűszerezem. És kész is van. Hidegen tálalom.

2011. november 8., kedd

Paradicsom és kókusz

Kicsit előrejárok a főzésben. Ma kétszer főztem: mára és holnapra. Ma este egy egyszerű sültcsirke-krumplipüré kombó lesz paradicsomsalátával. Holnap pedig csirke tikka masala, amit azért készítettem el, mert nagyon tetszett a neve.

A mai menüről nem is beszélnék sokat, mert bizonyára mindenki ismeri és többször kóstolta is. Csak annyival dobtam fel, hogy csirke alsócombokat használtam és minden comb bőre alá töltöttem fűszervajat, hogy még puhább legyen a hús. A pürét pedig úgy tettem finomabbá, hogy vajjal és reszelt sajttal összeturmixoltam. A salátába a paradicsomon kívül pedig természetesen bazsalikom is került. Fél óra alatt elkészíthető menü, szóval nem is érdemel több betűt. Csak még annyit, hogy hétköznapisága ellenére nagyon finom. A tikka masala pedig ugyanilyen finom, azonban még különleges is. Ez egy enyhén csípős curry étel, amit Jamie Oliver alapján készítettem el a következő módon:

Csirke tikka masala
Egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy csokor felaprított petrezselymet és egy friss, felkarikázott chilit olajon és diónyi vajban pirítok. Közben gyömbért szórok rá és addig forgatom, amíg szép színe lesz. Ezután kerül rá két csirkemell felkockázva és egy csomó fűszer: cayenne bors, koriander, só, bors, szárított chili, fűszerpaprika és még egy kevés gyömbér. Jól átkavarom, hogy a hús beszívhassa a fűszereket. Ezután jön a nagy mutatvány: fél konzervnyi paradicsomot és 200 ml kókusztejet öntök az egészre és még 2 dl vizet. Kicsit furcsának hangzik, de tényleg passzol a paradicsom és a kókusztej. Utána még egy evőkanálnyi kókuszreszeléket adok hozzá és az egészet felforralom. Miután felforrt, a lángot kisebbre állítom és gyöngyözve főzöm kb 20 percig. A 20 perc alatt a hús megpuhul, a szósz pedig besűrűsödik. Rizzsel és joghurttal tálalom. De szerintem valamilyen savanyúság is illik hozzá vagy fejessaláta.

2011. november 7., hétfő

Ma már végre ehetek!

Sikerült a léböjtkúra, alig várom, hogy Olivér hazajöjjön és végre egyek valami főtt ételt. Reggel már megleptem magam egy nagyszerű szendviccsel: hatalmas volt az öröm, miután tegnap egy ananásszal, egy grapefruittal és két citrommal, teával és almalével töltöttem a napot. Ma pedig sült csirkemell lesz, zöldségkörettel és sajtmártással. Remélem ti is érzitek a különbséget a két nap között ;)

Sült csirkemell zöldségkörettel és sajtmártással
A csirkét sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel és olajban - amibe tettem egy jó nagy kanálnyi vajat is - 20 perc alatt pirosra sütöm. Ezalatt a zöldségköret is elkészül: iglos fagyasztott köretet vettem, amiben a borsó és a kukorica mellett még paprika és karfiol is van. Ezt bő vajban sütögetem a wokomban, miután megsóztam, megborsoztam és néhány kocka bacont is adtam hozzá, csak az íze miatt. Kb 10 perc alatt kész lesz.

A sajtmártáshoz pedig igazán nem kell sok minden: fokhagyma, tömlőssajt, zöldfűszerek, só, bors, alaplé, reszelt sajtok és tejszín. Ezt össze kell főzni és a végén talákozik a botmixerrel és készen is van.

2011. november 5., szombat

Léböjt 2. nap és a csodálatos chili con carne

Egészen jól bírom a léböjtölést, még nem voltam halálosan éhes. Persze tegnap este, amikor Olivér Gergővel ette a sok finomságot, akkor igencsak vágyódtam az igazi étel után, de valahogy azután mégis ellenálltam. Megettem szépen a szőlőmet és ittam jó sokat. Ma reggelre megmaradt még három körte, szóval az volt a reggeli. A boltban pedig megvettem a mai menüt is: 0,75 l alma-szilvalé, 0,75 l körtelé, 1 kiló narancs és 2 grapefruit és a tegnapról megmaradt 2 db citrom meg sok-sok tea. Persze Olivér most sem ezt kapja. Neki chili con carne-t készítettem...

A jó öreg chili con carne

Rengeteget csináltam, szóval Olivér holnap is ezt eszi, egy részét pedig lefagyasztottam és azt a jövőhét valamelyik napján esszük majd meg. Egyszerű és gyorsan kész van. Két fej vöröshagymát, három gerezd fokhagymát és két közepes répát apróra vágok, majd bő olajban el kezdem őket pirítani. Amíg pirulnak, addig kapnak egy púpozott kávéskanálnyi fahéjat, római köményt és cayenne borsot. Addig pirítom őket, amíg szép színt kapnak. Ezután került rá 400 gramm konzerv csicseriborsó, 400 gramm konzervbab, egy konzervkukorica és 2×400 gramm paradicsomkonzerv. Átkavarom és fél kilogramm darált marhahúst beleforgatok és egy kaliforniai paprika - apróra vágva - is kerül bele. Fél liter víz kerül még bele, egy nagy adag só és bors és felforralom az egészet. Ezután lassú tűzön egy óráig főzöm, néha megkavarom, hogy ne égjen le és hozzáadok egy csokor petrezselymet és egy jó adag pirospaprikát is. Szóval mindössze ennyi és nagyon finom!

2011. november 4., péntek

A háromnapos vezeklés kezdete...

Léböjt kúrára fogtam magam. Muszáj volt belevetnem magam e háromnapos kínba, mivel eléggé le vagyok gyengülve mostanában. Így most a teákba, gyümölcslevekbe, gyümölcsökbe vetem minden hitem, hogy e 72 óra alatt eltávozzon belőlem minden méreganyag.

Amit ma vettem: 100%-os bio Spar céklalé (0,75 l), 100%-os bio Spar zöldséglé (0,75l), 1 kg szőlő, 1 kg körte és 0,5 kg citrom. Ezenkívül még megiszom 1,5 liter jázminteát is. Annyira nem lesz szörnyű. A céklalé isteni, mindenkinek ajánlani tudom, még akkor is, ha horribilis az ára. Viszont olyan, mintha én készítettem volna.

Persze azt nem engedhetem, hogy az én drága életem az én tisztulásom miatt ne egyen, ezért neki e három nap alatt is finomságokat fogok felszolgálni. Tegnap rengeteg étel megmaradt, ami várható volt, mert tényleg sokat főztem. Így Olivér ma ezeket fogja megenni. Zellerkrémleves, csirke fajitas, paradicsomos salsa, tejföl, krémes, 1 töltött burgonya. Nem rossz. Viszont, hogy ne legyen az, hogy teljesen a tegnapi menüt eszi végig - mert az eléggé unalmas lenne - a megmaradt sülthúshoz új öntetet készítettem. Erre azért is volt szükség, mert a csokoládés szósz annak ellenére, hogy nagyon finom volt, túl különleges ahhoz, hogy két nap egymás után is jól essen. Szóval a sült csirkére ma egy szalonnás-hagymás szósz kerül.

2 evőkanál vajat felhevítettem és fél fej vöröshagymát, három gerezd fokhagymát, 4 csemegehagymát és egy jó maréknyi kolozsvári szalonnát tettem bele. Addig hagytam őket, amíg a hagymák üvegesek nem lettek és amíg a szalonna megpuhult. Ezután került bele két ek. tejföl és 1 dl tejszín. Besűrítettem. Kicsi lisztet is szórtam rá. Végül sóztam és borsoztam. És így gyorsan nagyon finom is lett. Még rizst kell főznöm és mára végeztem. Nincs más dolgom csak inni a leveimet.

2011. november 3., csütörtök

Mennyi, de mennyi!

Ma este Juditékat látjuk vendégül, szóval készültem rendesen. Ami meglepő, hogy mindössze három óra hossza alatt végeztem az egész menüvel, ami nem fér be a hűtőbe jelenleg, tehát igen temérdek mennyiségű finomságot pusztíthatunk el ma.

A három előétel: töltött paprika, töltött burgonya és caprese
Az előételek most igen egyszerűek és nagyon gyorsak is, de különösen finomak. Először 4 paradicsom paprikát töltöttem meg a következővel: főt rizs+tömlőssajt+reszelt trappista+zöldfűszerek. A paprika tetejét levágtam, kimagoztam és beletöltöttem a sajtos rizst. Ezután megszórtam még egy kis reszelt sajttal, a kucsmáját visszaraktam rá és 10-15 percig sütöttem őket. Melegen tálalom. A burgonya is ugyanígy meg lett töltve, de először ezt héjában villával megszúrkálva mikróban 30 percig sütöttem. Mikor kivettem egy kereszt alakú bemetszést ejtettem a hosszabbik oldalán, amit kinyitottam és kiszedtem belőle egy kevés pürét. Ezt a pürét hozzáadtam az előzőleg elkészített krémhez, ami túróból, vajkrémből, tejfölből és friss petrezselyemből állt. Ezt a krémet pedig visszatöltöttem a lyukakba. Végül egy egyszerű caprese salátát készítettem. A világ legegyszerűbb salátája, mely ugyan eredetileg olasz recept, én mégis szeretem úgy látni, hogy magyar színekben pompázik. A lényege. egy kört alkotok egy szelet paradicsomból, egy szelet mozzarella sajtból és egy levél bazsalikomból. Ezek követik egymást felváltva, amíg körbe nem érnek. Nos, szerintem már ezzel a három étellel is jól lehet lakni, de a nagyja még hátra van.

A főételek: bevezetésként zellekrémleves majd csirke fajitas és sült csirke csokoládés öntettel.
A leves a jól bevált zellerkrémleves lesz (receptjét alul megtaláljátok). Ma gonoszkodott velem egy kicsit, mert mikor belekerült a tejszín és egy kicsit nem figyeltem oda, akkor sikeresen kifutott. De az íze még így is mennyei. Három fajta sajttal fogom tálalni.
Ezután pedig következnek majd a csirkék. Elkészítettem a csirke fajitast (tejföllel és paradicsomos salsával, ahogy szoktam - recept szintén lentebb), mert azzal nem lehet mellélőni és csináltam egy kis extrémebb dolgot is, hátha bejön. Ez pedig a sült csirke csokoládés öntettel. Elég furcsa, mégis finom. Először forró húslében megpuhítok egy - kimagozott és apróra vágott - chilit. Amíg ez puhul, addig egy hagymát, két gerezd fokhagymát apróra vágok és 10 dkg zsemlemorzsába beleforgatok 10 dkg mazsolát és hozzáadok egy késhegynyi fahéjat, koriandert és szerecsendiót. Ezután a zsemlemorzsás mazsolát, két szem - apróra vágott - blansírozott paradicsomot és a hagymákat összeturmixolom. Ráöntöm a chilis húslevest és tovább turmixolom. Végül felteszem a gázra és el kezdem főzni. Ez kb 5-10 perc. Mikor ezzel kész vagyok egy tábla étcsokit beleforgatok, ami elolvad benne. Végül magozott meggyeket rakok még bele. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi lesz a visszhangja ennek az ételnek, mert lehet, hogy túl különleges ahhoz, hogy szerethető legyen.


A csalás: a desszert
Nem volt kedvem szöszölni a desszerttel és nem is volt semmilyen jó ötletem. Így a közeli cukrászdából hoztam francia krémest. Ami nagyon finom. És tudom, hogy egy kicsit csalás, de végülis mire már a desszertre kerül a sor, mindenki tömve lesz a különböző finomságokkal. Remélhetőleg.

2011. november 1., kedd

A szószmánia kezdete...

Az unokatesómtól egy Mártások & szószok elnevezésű könyvecskét kaptam a születésnapomra. Így most már szenvedélyesen fogok különböző önteteket készíteni attól függően, hogy húst, tésztát vagy zöldséget eszünk. Beköszöntött a szószok kora ;) A kort egy tésztaszósszal nyitottuk...

Mediterrán tésztaszósz
1 fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát és 2 szál zöldhagymát olajon pirítani kezdtem. Persze előtte apróra vágtam őket. Utána került erre rá a szintén apróra vágott uborka (fél szál) és paradicsompaprika (1 db). Még pároltam kicsit őket. Eközben forró vízbe dobáltam fél kiló paradicsomot, melyek végén egy x alakú bemetszést ejtettem előzőleg, hogy a héját könnyen le tudjam majd húzni. (ezt hívják blansírozásnak) A héjától megszabadított paradicsomokat apró kockákra vágtam és rádobáltam a zöldségeimre. Még 2 dl húslé került bele, 2 ek. sűrített paradicsom és egy kanál vaj, hogy szép fényes legyen. És addig főztem, amíg egy szósz nem lett az egészből. A végén fűszereztem sóval, egy friss (kimagozott!) chilivel, bazsalikommal és oreganoval. A tűzről levéve még fél üvegnyi karikára vágott olívabogyó is került bele.

Ma jön Szonja is vacsorára, Olivér húga, aki vegetáriánus, szóval részben ezért is lesz ma húsmentes a menü. A másik ok pedig a hétvégén töménytelen mennyiségben elfogyasztott hús. Most jól fog esni ez a lazább, könnyedebb étel, mielőtt holnap újból belevágnánk a húsevésbe ;)