2011. december 30., péntek

Marokkói csirke csípős szósszal és kuszkusszal, mert már unom a rizst.

Jamie Oliver nagyon klassz kis ihletett adott a mai menüt illetően. Már nagyon elegem volt a krumpli vagy rizs köretből, így igyekeztem valami olyasmit keresni, amihez valami más van. És akkor jött ez a recept: kuszkusz van benne és egy csípős ragu jellegű finomság. Ő bárányból készítette el, viszont az én szerelmem ma csirkét kap. Annak úgyis jobban örül. :)


Marokkói csirke
  1. Először a kuszkuszt készítettem el, mert végtelenül egyszerű. Csak annyit kell csinálni, hogy forrásban levő vizet öntök rá, éppen annyit, hogy ellepje, ezután sózom, borsozom, majd egy citrom levét belefacsarom. Amikor ezzel végeztem, akkor alufóliával leborítom és pihentetem.
  2. A húsra egy fűszerkérget készítek. Miután 2,5 centiméteres darabokra vágtam, a darabokat sóban, borsban, curryben, fűszerpaprikában, fokhagymaporban és szárított gyömbérben alaposan megforgatom, majd forró olajban kisütöm őket. Szép piros, ropogós kérget fognak kapni.
  3. A mártáshoz pedig egy fej lilahagymát apróra vágot, olajon egy csokor petrezselyemmel el kezdem pirítani. Megszórom egy kevés római köménnyel, sóval, borssal, majd hozzáadok diónyi vajat, 8 szem apróra vágott aszalt sárgabarackot, egy marék összetört diót és egy kevés chilit. Ezután kerül bele három szem apróra vágott paradicsom, 400 gramm csicseriborsó (konzerv). Az egészet felöntöm egy kevés vízzel és besűrítem. A végén villágval áttöröm és fűszerezem még, ha szükséges.

2011. december 29., csütörtök

Zöldséges fasírt

Karácsonyra zöldségaprítót kaptam és ma amúgy is pusztító kedvemben vagyok, ezért döntöttem a zöldséges fasírt mellett. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, még akkor is, ha nincs aprítód. Ebben az esetben használhatod a botmixered vagy akár le is reszelheted a keményebb zöldségeket.

Zöldséges fasírt
Az aprítóba egy fej vöröshagymát, 3 szál zöldhagymát, 1 konzervnyi kukoricát, 1 konzervnyi zöldborsót, 1 konzervnyi vörösbabot, egy szál sárgarépát, 1 fej zellert és 8 dkg füstölt tarját raktam bele. Addig aprítom az egészet, amíg pépszerű masszát kapok. Ezután sózom, borsozom és apró gömböket formázok a masszából. Majd lisztbe forgatom és forró olajban kisütöm.



 Ez persze így egyszerűen hangzik, de azt fontos tudni, hogy ha nem elég forró az olaj, akkor szét fog az egész esni. Az első adaggal én is így jártam, így a darabokat kihalászva a serpenyőből, azokat egy tűzálló tálba helyezve 20 percig grilleztem, amitől szépen összeállt, megbarnult és keksszerű állagot vett fel. És így is nagyon finom, szóval nem kell aggódni, ha nem sikerült fasírt formát kihozni a dologból.

A drágámnak pedig szüksége lesz az étel mellé valami húsra, hogy jóllakjon, ezért sült baconnel fogom tálalni a gombócokat. :)

2011. december 23., péntek

Bolognai penne

A bolognai szószt nagyszerűen fel lehet dobni néhány szelet húsos baconnel. Jamie Oliver legalábbis ezt állítja. Én pedig hiszek neki, ezért a mai menüt az ő javaslata alapján készítettem el.

Bolognai penne
Egy lábosba olajat hevítettem és 3 szelet bacont, valamint 2 fej hagymát kezdtem el benne pirítani. (Természetesn apróra vágtam előtte őket.) Az egészet megszórtam egy jó adag oreganoval, majd botmixerrel az egészből egy masszát készítettem. Ebben a masszába dogoztam bele a fél kiló marhahúst és együtt is pirítottam őket egy kicsit. Ezután két konzervnyi paradicsom került bele. Sóztam, borsoztam és megint hozzányúltam a botmixerhez. Ezt követően egy kevés paradicsompürét adtam hozzá, valamint kevés szárított bazsalikomot. Addig hagytam rotsogni, amíg az egész besűrűsödött.


És nemcsak tésztához tökéletes: én már kipróbáltam melegszendvicskrémként is, és ott is megállta a helyét ;)

2011. december 21., szerda

Annyira nagyon finomat főztem...

De tényleg. Pedig izgultam, mert sok mindent kombinál ez a recept: az édeset a sóssal, a hagymát az almával és a banánnal. De bátraké a szerencse, meg ez a zamatos csirkecomb is.


Csirkecomb banános ragun
4 csirkecombot befűszereztem sóval, borssal, kevés gyömbérrel és 2 evőkanál szójaszósszal bedörzsöltem. Ezután felhevített olajban el kezdtem sütni őket. A serpenyőbe a combok mellé pedig apró darabokra vágott almát és egy szál póréhagymát (felkarikázva) helyeztem. A serpenyőt felöntöttem vízzel, belereszeltem fél citrom héját, belecsavartam a levét és 15-20 percig az egészet fedő alatt pároltam. A párolás után belekerült a karikákra vágott banán (2 db), hagytam főni egy kicsit. Ezután kiszedtem a csirkecombokat egy tűzálló tálba, meglocsoltam a besűrűsödött lével és 15 percig beraktam grillezni a sütőbe. Közben a köretet még 3-5 percig hagytam rotyogni, majd levettem a tűzről. Melegen tálaltam.

2011. december 13., kedd

Mert télen sok zöldséget kell enni...




Kismilliószor hallottuk már, hogy télen nagyon sok zöldségre van szükségünk, a vitaminok miatt. Ez persze nyárra is igaz, télen csupán azért emlegetik többször, mert nagyobb az esélyünk, hogy elkapjunk valami nyavalyát. Ezt megelőzendő én most übervitaminos menüt csináltam.

Olasz zöldségleves
10 dkg erdélyi szalonnát és egy szál répát julienre vágtam és kevés olajon el kezdtem pirítani. Ezekhez adtam egy db salátacukkinit és 3 szál zöldhagymát, szintén julienre vágva. Az egészet felöntöttem fél liter alaplével, sóztam, borsoztam és beledaraboltam 10 dkg kelkáposztát. Még néhány percig főztem és késznek nyilvánítottam. Valószínűleg tálaláskor megspékelem egy kevés reszelt sajttal.








Babos csirke

1,5 fej vöröshagymát apróra vágtam és egy serpenyőben kevés olajon el kezdtem pirítani. Mikor már üveges volt, akkor 20 dkg apróra vágott csirkemellet adtam hozzá és addig pirítottam, amíg szépen átsült. Ezután fűszereztem sóval, borssal és római köménnyel, majd egy fej piros és egy fej narancs kaliforniai paprikát apró kockákban ráhelyeztem. Egy szál chilit és egy evőkanál paradicsompürét adtam hozzá, jól átkevertem és hagytam tovább rotyogni. Belekerült még három szem paradicsom és 400 gramm vörösbab. Végül főtt krumplit adtam hozzá. Az egészet egy tűzálló tálba helyeztem és sajttal a tetején prosra sütöttem.

Csirkemell sütőtökjoghurton

Télen olyan jól esik a sütőtök. Tökre érzed, hogy tök egészséges leszel a töktől, hogy így tökösen fogalmazzak. :) No, de komolyan: rengeteg vitamin van benne, szép a színe és jó az íze. és nem csak sütve finom: levesként, püréként is nagyszerű, most pedig teszteljük, hogy joghurtként mennyire állja meg a helyét.

Sütőtökjoghurt
40 dkg sütőtököt nagy nehézségek árán lereszelünk, majd egy serpenyőbe rakjuk és hozzádarabolunk még néhány gerezd fokhagymát. Ezután pirítjuk néhány percig, majd belekavarunk 3 dl joghurtot és fél dl tejet. Utána sózom, borsozom és botmixerrel krémesítem. A hűtőben egy-két óráig állni hagyom és utána tálalom a sült csirkével (olajon+vajon sütöm ki, miután sóval és borssal ízesítettem.)

2011. december 12., hétfő

Tésztaszósz gazdagon 2.

Megint tészta, először azóta, hogy kiderült, hogy érzékeny lettem a tojásra. A boltban egyetlen tojásmentes tészta árban többszöröse a "normális" tésztáknak. Mantovából jött, penne rigate a neve és teljes kiőrlésű durumlisztből készült. Este sor kerül a tesztelésre.

Sonkás-tejfölös penne
Egy lábasban diónyi vajat és egy pár csepp olívaolajat hevítek. Erre kerül egy fél fej vöröshagyma apró darabokban, egy gerezd fokhagyma és 2 szál csemegehagyma. Üvegesre párolom őket, majd 4 szem dióbél és 20 dkg bacon kerül a lábasba. Ezeket is pirítom kicsit, mielőtt rátennék egy piros kaliforniai paprikát és ugyanezt narancsszínben. Persze apró kockákban. Ezt követően 30 dkg koktélparadicsomot, félbevágva rakok bele és az egészet addig főzöm, amíg szószos állaga lesz. Sózom, borsozom, oregánóval meghintem, majd egy pohár tejfölt kavarok bele. A tésztára tálalás előtt öntöm ezt a szószt.

2011. december 10., szombat

Közeleg a karácsony...

Itt volt már az ideje, hogy kipróbáljam a párolóedényem és valami mennyei fogást akartam készíteni, szóval ez lett belőle:

Párolt csirkemell gyümölcsmártással
A csirkét nagyobb darabokra osztottam, sóztam, borsoztam és megszórtam szárított petrezselyemmel. Ezt követően beraktam 20 percre párolódni, a pároló tetejére pedig rizs került. Amíg ők gőzfürdőztek, addig elkészítettem a mártást: én most szederrel csináltam, de bármilyen más gyümölcs kiváló. 400 grammot helyeztem egy lábasba, aláöntöttem egy deciliter fehér, félédes bort és addig főztem, amíg megpuhult. Ezt követően került bele egy kevés fahéj, egy csomag vaníliás cukor, szegfűszeg és 4 ek. cukor. 2-3 percig főztem még, ezután botmixerrel pürésítettem. Melegen a húsra kanalaztam és a párolt rizzsel tálaltam.

Nagyon finom és totál karácsonyi hangulatom lett tőle.

2011. december 8., csütörtök

Olivér és a kókusz

Kicsit még mindig rettegek, mikor Olivérnek valami extra különlegeset csinálok, de igazából nincs miért aggódni, mert ez a drága ember egészen sok mindent szeret. Például most már a szumátrai csirkemellet is.

Szumátrai csirkemell
A csirkét apró kockákra vágom, sózom, borsozom és kevés olajon megsütöm. Amíg ez sül elkészítem a mártást: egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát és egy szál chilit apróra vágok és kevés olajon üvegesre párolok. Utána rászórok egy kevés fahéjat és őrölt római köményt, megint átkavarom és 2 dl kókusztejjel felöntöm. 2-3 percig összefőzöm őket, majd botmixerrel pépesítem. Ezután ezt a krémet ráöntöm a húsra, összekavarom és még 2 percig főzőm, mielőtt rizzsel tálalnám.

Nagyon finom étel és tápláló is, igazán érdemes kipróbálni!

2011. december 6., kedd

Karácsonyi menü?

Ha esetleg kicsit mást szeretnél csinálni az ünnepekre, mint az eddigi megszokott töltött káposzta, akkor ajánlom ezt a menüt. Nálam teljesen felkeltette a karácsonyi hangulatot, pedig még a hó sem esik :)

Pistou leves
Egy fej hagymát, két gerezd fokhagymát és egy szél répát meghámozok, apróra darabolok és kevés olajon egy lábosban 10 percig pirítom. Ezután két meghámozott krumplit, apró kockákban a lábosba teszek, majd az egészet felöntöm 1,5 liter vízzel. Kb 20-25 percig hagyom rotyogni, közepes lángon a zöldségeket, közben hozzájuk teszek egy egész paradicsomot és egy paprikát. Mikor minen megpuhult, akkor belekerül még egy konzerv vörös és fehérbab. Néhány percig még főzöm, addig mozsárban egy kis sóval újabb két gerezd fokhagymát és egy csokor bazsalikomot összekeverek, majd az így keletkező pépet reszelt sajttal összedolgozom és az egészet hozzá adom a forró leveshez. Tálaláskor a leves legyen forró és reszeljünk még egy kevés sajtot a tetejére.

Pulykasült
Sosem sütöttem még pulykát, szóval kicsit izgultam, hogy vajon hogy sikerül, de szerintem egész jól megoldottam. Igaz csak egy combbal kezdtem, de innentől már nincs megállás. A pulykát előző este beáztattam fűszeres tejbe, amibe fokhagyma, egész bors, só, bazsalikom, mustármag és őrölt bors került. Ma pedig egy tűzálló tálat kibéleltem különböző zöldségekkel: burgonya, répa, vöröshagyma, zöldhagyma, paprika. (Persze lehet másmilyen zöldségekkel is próbálkozni). Öntöttem rájuk egy kevés olajat és a fűszeres tejből 1 dl-t. Ezután ráraktam a zöldségágyra a pulykasültet, amit megint megsóztam. Meglocsoltam olajjal és a tálra egy sütőzacskót húztam, majd az egész bekerült a mikróba. 40 percig grilleztem a zacskóban, utána 3 percet a zacskó nélkül. És készen is lett. :)

2011. december 5., hétfő

Sárga menü

Szakad az eső, itthon punnyadunk, de persze azért főztem. És a leves is, a főétel is szép sárga lett.

Sütőtökkrémleves
Egy hagymát, egy szál répát és egy közepes burgonyát apróra vágtam, egy lábasba helyeztem, meglocsoltam olajjal és 10 percig pirítottam. Ezután felöntöttem fél liter alaplével és fél kilogramm felkockázott sütőtököt adtam hozzá. Felforraltam az egészet, majd kis lángon addig főztem, amíg az összes zöldség megpuhult. Ezután hozzáadtam 2 dl tejszínt és megint felforraltam. Végül botmixerrel pépesítettem és sóval, borssal ízesítettem.

Tejszínes-mandarinos-fehérboros csirkemell
A csirkét felkockázom, sózom, borsozom és meghintem rozmaringgal, majd fél hagymával együtt, kis olajon el kezdem sütni. Ezután egy kis vizet engedek alá és fedő alatt párolom. Ezt követően fél kilogramm apróra vágott mandarin kerül a tetejére, még nem kavarom össze, hanem fedő alatt párolom őket 10percig. Összekavarom és utána hozzáadok 3 dl tejszínt és egy kevés kurkumát és megvárom még rottyan egyet. Belekerül egy pohár bor, és még főzöm egy kevés ideig. Rizzsel tálalom.

2011. december 4., vasárnap

Egy igazi szentesi finomság...




Nagymamámtól kaptam egy csodálatos régi zománcos lábost, így úgy gondoltam, hogy a kipróbálásához valami igazi tradicionális ételt készítek el benne. Ez pedig a lecsó. De mivel tél van és az A-vitaminból sem árt, ezért tökkel készítettem el.

Töklecsó
20 dkg kolbásznak kis olajon kisütöm a zsírját, majd ehhez hozzáadok egy fej apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát. átkavarom és megvárom amíg a hagyma átlátszó lesz. Ezután kerül rá 6 szem apróra vágott paradicsom, 2 db apróra vágott paprika, 1 fél kaliforniai paprika, szintén apróra vágva és fél kilogramm felkockázott tök. Egy pohár vizet öntök alá, sózom, borsozom és addig főzőm közepes lángon az egésze, amíg minden zöldség megpuhul. Végül belekarikázok egy szál lecsókolbászt és még 2-3 percig főzöm. A végén fűszerpaprikát szórok még bele.

Nagyon finom lett. És rendkívül jól mutat ebben a lábosban ez az étel.