2012. január 30., hétfő

Évforduló :)

Olivérrel ma ünnepeljük az első évfordulónkat, ezért a mai menühöz süti is dukál.

Sült csirke burgonyapürével
Egyébként sima sült csirke burgonyapüré kombó az ebéd egy kis burgonyakrémlevessel. A husit úgy sütöttem meg, hogy a bőre ropogjon, belül pedig nagyon puha legyen: ezt úgy lehet elérni, hogy ha a felsőcomb bőre alá egy-két szelet bacont és 2 gerezd fokhagymát rakok (ettől lesz puha), a külsejét pedig sóval, borssal és fokhagymaporral gazdagon beszórom, majd fél óráig sütőzacskóban sütöm.








A sült banán receptje pedig itt áll:
Sült banán
Sűrű palacsintatésztát készítek tejből és lisztből, amit felturbózok egy kevés rummal, olajjal, fahéjjal és cukorral. A banándarabokat ebbe a tésztába beleforgatom és forró olajban kisütöm őket. ha marad ki banán, akkor kevés tejjel összeturmixolom őket. Ezenkívül csokiöntetet is csinálhatok hozzá, amihez egy kevés tejben és kávéban fel kell olvasztani egy tábla csokoládét. A banánt a turmixszal és az öntettel tálalom.

2012. január 24., kedd

Gombával töltött pulykacomb - apukám egyik kedvence

Apukám istenítette ezt az ételt szilveszterkor, így muszáj volt anyutól elkérnem a receptet. Utána kicsit oda lett a kedvem, mikor kiderült, hogy gomba is kell bele, tekintve, hogy Olivér utálja a gombát. Viszont a múlt héten engedélyezte :), hogy kísérletezzek egy kicsit ezzel a kis kalapos "jószággal". Szóval most már nem féltem elkészíteni ezt a receptet, ami valljuk be: isteni finom.



Pulykacomb gombával, baconnel töltve
Először a tölteléket készítem el: egy fej lilahagymát és 20 dkg bacont helyezek az aprítómba és felaprítom őket, majd egy serpenyőbe helyezem őket, amibe előzőleg kevés olajat hevítettem. Néhány percig sütöm őket, ezután hozzáadok 15 dkg apró darabokra vágott csiperkét. Megvárom, amíg a gomba kiengedi a levét és elfőzöm, majd az egészet felöntöm egy dl tejszínnel és addig forralom, amíg egészen szilárd állaga lesz. Fűszerezem. Ezután beletöltöm a pulykacombfilébe és azt összevarrom. (Ez nem egy egyszerű mutatvány, a massza folyamatosan szökni akar, a cérna átszakítja a húst, de azért nem lehetetlen megcsinálni.) Ha kész, akkor 600 W-on egy sütőzacskóban 30 percig sütöm a husit, majd 10 percig grillezem a sütőzacskó nélkül és készen is van. A kimaradt töltelékből pedig mártást készítek: felöntöm 2 dl tejszínnel, összeforralom és botmixerrel krémesítem. A mártással és burgonyapürével tálalom.

2012. január 23., hétfő

Cassoulet - egy francia babos egytálétel

20 perc alatt elkészíthető fogás. Olcsó. És nagyon egyszerű. Kolbász, hagyma, bab és már kész is.

Cassoulet
1 szél kolbászt felkarikázok és 10 dkg sonkát kockákra vágok, majd kevés olajban kisütöm a zsírjukat. ezután hozzáadok egy fej felaprított hagymát és néhány gerezd fokhagymát. Addig pirítom őket, amíg a hagyma üveges lesz. Ezután egy konzervnyi paradicsom kerül bele, majd az egészet jól összeforralom. Mikor felfort akkor hozzáadok egy konzerv fehér és egy konzerv vörösbabot és még főzöm néhány percig. Sózom, borsozom. Hozzáadok egy evőkanál mustárt és egy kávéskanál Erős Pistát. Tejföllel és puha kenyérrel tálalom.

2012. január 18., szerda

Életem első csirkemája

Sosem készítettem még csirkemájat, viszont tegnap a Sparban nagyon szép darabokat láttam, szóval elhatároztam, hogy ma muszáj kipróbálnom magam májban is. :) Rántva nem tudtam elkészíteni a fránya tojásallergiám miatt, ezért baconbe csavartam. És isteni lett! Nagyon büszke vagyok magamra!!!!

Baconbe tekert csirkemáj petrezselymes burgonyával
A befűszerezett (bors, fokhagymapor) csirkemájat először a párolómban 45 perc alatt megpároltam egy fej lilahagymával együtt. (Szerintem sütőzacskóval vagy serpenyővel is megoldható a dolog, ha nincs párolód.) A májakat csak párolás után sóztam, hogy ne száradjanak ki. Ezután baconbe tekertem őket és kevés olajon pirosra sütöttem.



Köretnek petrezselymes burgonyát készítettem. A meghámozott burgonyákat vékony karikákra szeletelem és kevés olajon el kezdem sütni, majd felengedem kevés  sós vízzel és megfőzöm. Ezután sütöm még kicsit, majd durvára töröm. Hozzáadom az apróra vágott friss petrezselymet, szórok még hozzá szárítottat is (+ lehet még szárított bazsalikomot is) és már tálalhatom is.

2012. január 17., kedd

A thai konyha egy remeke

nem szeretem Gordon Ramsay szakácskönyveit, mert lehetetlen és beszerezhetetlen hozzávalókból készíti el az ételeket. Emellett sokszor nagyon drágák is ezek az ételek, így a mindennapokba nem feltétlenül illeszthetőek bele. Most viszont találtam egy thai ételt ebben a könyvben, ami kifejezetten barátságos volt, így némi átalakítással el is készítettem.

Dobva-rázva sütött csirkehús kesudióval
         A dova-rázva sütésnél érdemes előre elkészíteni a hozzávalókat, mert így sokkal gyorsabban készen lehetünk. Én is így tettem, így 80 gramm kesudiót olajban barnára pirítottam, egy fej lilahagymát felszeleteltem, 400 gramm csirkemellfilét kockákra vágtam, sóztam, borsoztam és beszórtam fokhagymaporral, egy szál erős paprikát apróra vágtam és 3 szál újhagymát 3 centiméteres darabokra vágtam.
         Ezután a wokban olajat hevítettem beletettem a hagymákat és a paprikát, kavargattam egy kicsit, majd hozzáadtam a csirkehúst és dobva-rázva addig sütöttem, amíg a csirke készen lett. Ezután egy evőkanál szójaszószt és egy csipetnyi cukrot adtam hozzá. Beleöntöttem egy fél konzervnyi kukoricát és még néhány percig rázogattam. Végül hozzáadtam a kesudiót és risszel tálaltam.

2012. január 16., hétfő

Olivért szoktatjuk az új ízekhez. :)

Olivér imádja a csirkét és hónapok óta 80-90%-ban csirkét is eszünk. A vöröshúsokkal az a baja, hogy nem olyan könnyed az állaguk, mint a csirkének. Nem olyan puhák. Ami igaz is. Viszont ma megpróbáltam úgy elkészíteni a sertésszeletet, hogy Olivér is szeresse. Reméljük a legjobbakat! ;)

Grillezett sertésszelet
3 tarját kiklopfolok és előfőzöm olyan vízben, melybe előzőleg egy evőkanál paradicsompürét és egy fej hagymát (nem meghámozva, negyedekbe vágva) tettem. 10 perc alatt meg is fő. Ezután kiveszem, letörölgetem róla a nedvességet és befűszerezem: sóval, borssal, korianderrel és fokhagymaporral. Majd mindkét oldalát mustárral bedörzsölöm és kiolajozott, felhevített grillserpenyőben kisütöm. Akkor van kész, mikor szép piros kérget kap a hús. Belül puha lesz, kívül ropogós és összességében nagyon finom.

Ehhez valami hideg saláta dukál. A majonézes krumplisaláta pl. tökéletes. Viszont mivel allergiás vagyok a tojásra, ezért majonéz nem kerül bele, amitől a saláta íze viszont nem változik.

"Majonézes" burgonyasaláta
1 kg burgonyát kockákra vágok és sós vízben előfözök. (ne legyenek teljesen puhák). Ha kész, akkor leszűröm és villával durván áttöröm. 2 kis pohár tejfölt és egy evőkanál majonéz keverek hozzá. Sózom és hozzáadok egy csipet cukrot. Fél citrom levét belefacsarom, majd egy fej apróra vágott hagymát keverek bele. behűtöm és jó hidegen tálalom.

2012. január 14., szombat

A legismertebb valenciai fogás - az imádott paella

A paella egy igazán ízletes fogás. Tulajdonképpen a rizses hús felturbózott változata. Isteni finom lett a most elkészített változat, mivel a rizst és a többi összetevőt külön készítettem el, aminek az lett a következménye, hogy a húsok és a zöldségek nagyon finom szaftot eresztettek ki magukból, amit az előfőzött rizs szépen felszívott, így egy laza állagú, szaftos fogás készült el.


Paella
Nagy hasznát vettem az aprítómnak, ugyanis minden hozzávalót nagyon pici darabokra össze tudtam aprítani és ez az egész főzési folyamatot jelentősen le is rövidítette. Viszont enélkül is el lehet készíteni a fogást, csak apró kockákra kell felaprítani a hozzávalókat.

Először 400 gramm rizst megfőzöm. Amíg megfő, addig el is készülök a többivel. Egy löket olajat és egy evőkanál kolbászzsírt hevítek és ebbe el kezdek pirítani 100 gramm felkarikázott kolbászt, 100 gramm felaprított bacont vagy tarját és 400 gramm felkockázott és befűszerezett csirkét. Addig pirítom őket együtt, amíg a csirke egy kis színt kap. Ezután kerül hozzá egy fej vöröshagyma és 3-4 gerezd fokhagyma, szintén felaprítva. Egy kis pirítás után hozzáadok egy fej piros és egy fej zöld kaliforniai paprikát (felkockázva vagy felaprítva.) Kevés vizet öntök alá, hogy ne ragadjon oda. Durvára aprított petrezselymet adok hozzá. Hozzáadok 300 gramm zöldborsót is. Egy citrom levét belefacsarom. Egy kicsit rotyogtatom az egészet, utána belekeverem a rizst is és már tálalhatom is.

2012. január 13., péntek

Életem első receptje

Szerintem ez volt az első olyan étel, amit elkészítettem. Saját recept, amin sokat kellett alakítani, mire finom lett. Olivérnek először akkor csináltam meg, amikor összejöttünk és kedveskedni akartam vele. Meg persze el is akartam bűvölni. aztán ez nem jött össze, mert a mártás rettenetes lett. Viszont mára már letisztultak benne az ízek.


Tőkehalfilé citromos-tejszínes mártásban
A halat befűszerezem. (só, bors, fokhagymapor, provanszi fűszerek) és serpenyőben (ha van, akkor grillserpenyőben) kevés olajon kisütöm. A mártáshoz diónyi vajat felolvasztok és 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát pirítok meg benne. Ezután kevés tejszínnel felöntöm, bazsalikomot, sót, szárított petrezselymet szórok bele és egy fél citrom levét belefacsarom. Rizzsel tálalom.

2012. január 7., szombat

Ha szombat van és gyorsan akarsz valami finomat készíteni...

A szombatok a pihenésre vannak kitalálva. Nem kell munkába menni, későn lehet felkelni és igazából semmi fontosat nem kell csinálni. Azonban enni mégiscsak kell. De a konyhában sem akarunk olyan sok időt eltölteni. Ilyenkor érdemes elkészíteni a következő menüt.

Pulykaragu rizzsel
Egy pulykacombfilét 2 cm-es kockákra darabolok, sózom, borsozom és meghintem fokhagymaporral, majd egy evőkanál mustárral összekavarom. Ezután kevés olajban kisütöm őket. Amíg a hús sül, addig elkészítem a ragu többi részét. Kevés olajban egy szem kockákra vágott burgonyát, egy fél szál uborkát és egy fél padlizsánt el kezdek pirítani. Ehhez hozzáadok 3 szál karikákra vágott zöldhagymát és 30 dkg koktélparadicsomot félbevágva. Hozzáöntöm a megsült pulykát is a szaftjával együtt és 3-4 percig az egészet pirítom. Melegen, rizzsel tálalom.



Brownie - 5 perc alatt
 Szombaton jól esik az ebéd utáni desszert is a délutáni alvás előtt. azonban ezzel sem akarunk sokat bíbelődni. Így a legjobb ha a mikrós brownie-t készítjük el, ami 5 perc alatt készen van. Én tojás nélkül készítettem el, tekintve az allergiámra, de így is tökéletes. Mindössze annyi a dolgunk, hogy összekeverjünk 4 evőkanál lisztet, 2 evőkanál cukrot, 2-3 evőkanál kakaóport, 2 csomag vaníliás cukrot, fél csomag sütőport. Ezután az egészet annyi tejjel öntöm fel, hogy egy sűrű csomómentes masszát kapjak. A masszát poharakba kanalazom (csak félig, mert fel fog kelni) és 3 percre a mikróba teszem. amíg sül, addig elkészítem a vaníliás öntetet hozzá: egy csomag r. Oetker vaníliaöntetet elkavarok egy kanál cukorral és felengedem 2-3 dl tejjel. Hozzáadok még egy marék kókuszreszeléket és az egészet felforralom, majd a kisült brownie-ra öntöm.

2012. január 4., szerda

Kis batyu pulykából

Néha egészen meglepődök, hogy egyszerű alapanyagokból mennyire finom fogást lehet készíteni. Mert most mi az, amit használunk? Pulykacombfilé, camambert sajt. Két öszetevő és mégis különleges, akár "ünnepinek" mondható fogást lehet belőle készíteni.

Kis batyu
Mindössze annyit kell tennünk, hogy a pulykacombfilét szétnyitom, befűszerezem, belerakok egy kerek camembert sajtot és hústűvel összetűzöm, hogy a sajt ne folyjon ki. Ezután kívültről is megfűszerezem, majd serpenyőben kevés olajon elősütöm, ezután egy tűzálló tálba helyezem és 30-40 perc alatt egy sütőzacskó alatt készre sütöm. A végén krumplipürével tálalom. A fűszerezésnél a só, bors, fokhagymapor elengedhetetlen, de felturbózhatjuk a pulykát provanszi fűszerekkel, bazsalikommal is akár.

2012. január 2., hétfő

Kis provanszi jellegű rakottas

Már vágyom valami könnyű fogásra a karácsonyi nagyevés és az újévi lencse után. Pláne, hogy a tegnapi salátába valószínűleg olyan virsli került, amiben van tojás, így most pöttyösebb vagyok, mint a Pöttyös Túrórudi. Szóval ma hal lesz, sok zöldséggel, ami igazán kímélő fogás.

Provanszi rakottas

Három emelete lesz ennek az ételnek. A tűzálló tál aljára kerül a zöldséges ragu, ezután az elősütött, előpárolt, befűszerezett (só, bors, fokhagymapor, provanszi fűszerek) tengeri haldarabok, a tetejére pedig a rizs és a sajt. Addig grillezem, amíg a sajt rápirul az egészre. No, de most nézzük, hogyan is kell megcsinálni a ragut.



Kevés olajon lilahagymát pirítok, majd különböző zöldségeket adok hozzá, melyeket előzőleg apró kockákra vágtam. Először a keményebbek kerülnek bele: egy szem burgonya, egy szál répa és egy kaliforniai paprika. Néhány perccel később adok hozzá egy fél padlizsánt és egy fél uborkát. Ezután 2 szem paradicsomot. Most fűszerezek: sóval, borssal és provanszi fűszerekkel. Majd egy marék olívabogyót adok az egészhez. Végül egy pohár tejfölt keverek bele és készen is van a ragu, amit a rakottas aljára kerül.

2012. január 1., vasárnap

Együk gazdagra magunkat!

Az újév első napján érdemes lencsét fogyasztani, mert ez jelképezi a bőséget, így "hozzájárul" ahhoz, hogy az esztendőben ne legyünk pénztelenek. Én is elkészítettem a lencséből egy jó adag salátát, persze nemcsak azért, mert gazdagságot hoz, hanem mert istenien finom.

Lencsesaláta
A lencsét (500 gramm) előző este beáztatom, hogy jól megszívja magát. Ezután meg kell főzni. Ezt babérleveles, sós vízben tegyük. Körülbelül egy óra alatt meg is puhul. Ezután nincs más dolgunk, mint leszűrni és hozzákeverni egy nagy pohár tejfölt, 2-3 evőkanál mustárt és 8 pár felkarikázott, megfőzött virslit is. Ezután hűtöbe tesszük és hidegen tálaljuk.




Mellesleg Olivérnek nem ízlik, ami számomra érthetetlen :D