2012. február 27., hétfő

Az igazi paprikás krumpli

Ha magyaros ételre vágyunk és nincs sok időnk, akkor érdemes elkészíteni ezt a fogást. Igazán mennyei, de ezt nem kell bizonygatni, hiszen mindannyian ismerjük a paprikás krumplit.

Paprikás krumpli
2 fej hagymát megtisztítok és apróra vágok, majd kevés olajon egy lábosban el kezdek párolni. Hozzáadok 2 szál (kb. 0,5 kg.) kolbászt felkarikázva és tovább pirítom őket együtt. Sóval, fokhagymaporral fűszerezem őket és hozzáadok 2-3 kávéskanálnyi fűszerpaprikát is. Néhány percig még pirítom a hozzávalókat a fűszerekkel együtt. Ezt követően 2 kg megtisztított, felkockázott burgonyát rakok a lábasba és az egészet annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje a krumplikat. Addig főzöm közepes lángon, amíg a krumpli megpuhul.

2012. február 23., csütörtök

Brassói aprópecsenye

Mivel most már Olivér nem reklamál a disznóhús miatt, így nyugodtan elkészíthetem az anyukám féle brassóit neki, mert biztos vagyok benne, hogy szeretni fogja. Egy trükkje van az ételnek: A húst meg kell párolni, hogy jó puha legyen.

Brassói aprópecsenye
40 dkg sertéscombot felkockázok, besózok és kevés olajon el kezdek sütni. Mikor a hús kifehéredett fokozatosan kevés vizet öntök hozzá és addig párolom, amíg puhára megfő. Mikor ez megtörtént a vizet leszűröm róla és bő olajban kisütöm. Mikor már szép piros, akkor kiveszem az olajból. 80 dkg burgonyát megtisztítok és felkockázok, besózok, majd a hús olajába kisütöm. Mikor készen van, kiveszem az olajból és összerázom a hússal.

2012. február 20., hétfő

Csirke Stroganoff módra

Egy igazi 20 perces recept. És egy kísérlet, hogy Olivérrel megszerettessem a gombát. Mert nekem igenis nagyon hiányzik a gomba. Most igazán apróra daraboltam hogy "elvesszem" a szószban. Majd meglátjuk ;)













Stroganoff csirke

1 póréhagymát apróra darabolok és kevés olajon üvegesre pirítom. 2 csirkemellfilét felkockázok és sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítem, majd rárakom a hagymára. kevés vizet öntök alá és el kezdem sütni. amíg sül, addig 20 dkg gombát megtisztítok és apróra vágom. Hozzáadom a gombát is. Addig főzöm az egészet, amíg a gomba kieresztett leve elpárolog. Az egészet felöntöm 3 dl tejszínnel és felforralom. Ezután hozzáadok még egy kávékanál vajat és a tetejét friss petrezselyemmel megszórom.

2012. február 13., hétfő

Aszalt szilvával töltött baconbe csavart csirke

Nagyon egyszerű étel, mégis igen különleges. Gyorsan készen van, így ha Valentin-napkor nincs semmi ötletünk, amivel meglephetnénk a párunkat, akkor érdemes ezt a fogást elkészíteni.

Aszalt szilvával töltött csirke
Én csirkecombfilét vásároltam - fejenként kettőt -, mivel azt a legkönnyebb megtölteni. Mindkét oldalát befűszereztem sóval, borssal és szárított rozmaringgal, összetűztem fogvájóval, majd a párolómban fél óráig pároltam. (Ha nincs párolónk, akkor egy lábosban kevés vízzel, fedővel elvégezhetjük ugyanezt a műveletet.) Mikor a hús megpuhult és a fogvájókat eltávolítottam egy szelet baconnel körbetekerem az össze darabot és rögzítem. Kevés olajon pirosra sütöm a bacont. Rizzsel tálalom.

2012. február 10., péntek

Sült burgonyapüré gazdagon

Kíváncsi vagyok, hogy Olivér mit fog szólni ehhez a menühöz, mert lehet, hogy kicsit extrém, viszont nagyon finom.

Sült burgonyapüré

  1. Burgonyapürét készítek a megszokott módon 1,5 kg burgonyából.-->A meghámozott, felkarikázott burgonyát sós vízben puhára főzőm, leszűröm, egy evőkanál vajat és egy kis sajtot adok hozzá, majd botmixerrel krémesítem.
  2. 1 fej hagymát kevés olajon el kezdek pirítani. Hozzáadok 25 dkg sertéshúst és megsütöm. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítem. Hozzáadok egy konzervnyi kukoricát és 80 gramm paradicsompürét. Még egy kicsit főzöm a hozzávalókat együtt.
  3. Egy tűzálló tálra halmozom a masszát. Erre kerül a burgonyapüré. A tetejét megszórom reszelt sajttal és 15 percig sütöm. (amíg a tetejére rápirul a sajt.)

Krémleves három féle hagymából

Egy igazi gourmet fogás

Krémleves három féle hagymából
1 fej vöröshagymát, 1 fej lilahagymát és 1 szál sárgarépát felaprítok és forró olajon el kezdem pirítani. Hozzáadok 1 szem felkockázott burgonyát és tovább pirítom. Felöntöm 1 liter alaplével és sózom, borsozom, majd hozzáadok 1 szál póréhagymát. Kis lángon addig főzöm, amíg az össze zöldség megpuhul. Botmixerrel krémesítem. Felöntöm két dl tejszínnel, meghintem szerecsendióval és reszelt sajttal a tetején forrón tálalom.

Töltött paprika

Imádom a töltött paprikát, de még sosem mertem elkészíteni, mert azt gondoltam, hogy kell hozzá valami speciális képesség. Ha tényleg kell hozzá, akkor nekem jelentem megvan, de azért azt gondolom, hogy bárki el tudja készíteni. :)

Töltött paprika
Először a paradicsomszósszal kezdem: fehér rántás csinálok 2 evőkanál lisztből és kevés olajból, majd mikor az készen van, akkor felöntöm 1 liter 100%-os paradicsomlével. Sózom, borsozom és cukrozom ízlés szerint.
A következő lépés a húsgombóc elkészítése: 1 fej felaprított hagymát, 25 dkg darált sertéshúst és 15 dkg előfőzött riszt összegyúrok, majd ezt is sózom és borsozom. Az így keletkezett masszát 4-5 paprikába beletöltöm, a maradékból gombócot gyúrok. A paprikákat és a gombócokat vízben megfőzöm, majd hozzárakom a paradicsompüréhez őket és egy kicsit rotyogtatom az egészet.

2012. február 6., hétfő

Jókai Mór kedvence - a bableves

Balatonszemesen voltunk Olivérrel nemrégiben egy wellness hétvégén és a szombat esti menü a nagy írónkról, Jókai Mórról elnevezett levest is tartalmazta. Olivérnek nagyon ízlett, így megígértem neki, hogy én is megpróbálom elkészíteni, hogy az én kis szerelmem nagyon örüljön :)








Jókai bableves

Libazsírt kezdek el hevíteni és egy fej apróra vágott vöröshagymát pirítok az olajban. Ezt követően hozzáadok 20 dkg felkockázott bacont és 20 dkg felkarikázott lecsókolbászt. Továbbra is pirítom. Most a zöldségek kerülnek bele: 4 gerezd felaprított fokhagyma, 1 szál felkarikázott répa, 1 szál felkarikázott fehérrépa és 1 szem felkockázott burgonya. Még mindig pirítom. Néhány perces pirítás után felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az összetevőket. Hozzáadok 3-4 babérlevelet. Sózom, borsozom, majd lassú lángon addig főzöm, amíg az összes hozzávaló megpuhul. Puhulás után kerül bele 400 gramm fehér konzervbab és kétkupaknyi ecet és amíg rottyan egyet, addig elkészítem a piros rántást. Ehhez liszt és olaj elegyét kezdek el hevíteni, majd mikor már rotyog, akkor hozzáadok egy kevés pirospaprikát. Ezzel a rántással besűrítem a levest és forrón, puha kenyérrel és/vagy tejföllel tálalom.

2012. február 5., vasárnap

Pulyka két zsebbel

Nagyszerű ötlet a pulykacombba zsebet vágni és megtölteni valami finomsággal. Ennél már csak az lehet jobb ötlet, ha két zsebet vágunk a húsba, hiszen így még több dolgot bele lehet tölteni.

Pulyka két zsebbel







A pulykacombfilébe két zsebet vágok, a felsőbe trappistát, 2 szelet bacont és 3-4 gerezd fokhagymát töltök, az alsóba egy kerek camembert sajtot és 2 szál friss rozmaringot. A zsebeket cérnval összevarrom, a hús külső részét libazsírral bekenem, sóval, borssal, szárított rozmaringgal megszórom és sütőzacskóban 600 W-on 30 percig sütöm, majd 10 percig grillezem. Ha kifolyik a sajt, akkor a hús tetejét meglocsolhatom vele, isteni lesz tőle. Egyébként burgonyapürével tálalom.

2012. február 1., szerda

A legjobb dolog, ami a burgonyával történhet

A burgonyát számos módon el lehet készíteni, leginkább persze köretként szolgál. Most én egy kicsit felturbóztam és főételt varázsoltam belőle.

Burgonyapite


Másfél kilogramm burgonyát meghámoztam, felkarikáztam és 10 perc alatt sós vízben előfőztem. Ezalatt elkészítettem a besamel mártást: 2 diónyi vajat felolvasztottam, egy evőkanál lisztet szórtam bele, majd 3 dl tejjel felengedtem, sóztam és végül botmixerrel krémesítettem. Egy tűzálló tálat libazsírral kikentem és a burgonyát rétegezve a tálba helyeztem, a rétegek közé besamelt öntve. A felső rétegre aprított bacon került és a maradék besamel, majd 25 dkg trappista sajttal befedve 25 perc alatt pirosra és ropogósra sütöttem a tetejét.