2012. március 23., péntek

Hamis rizottó

Azért hamis, mert a rizst már megfőzve, utólag adtam hozzá és nem is a sajttól, hanem a tejszíntől lett krémes. De csak a nagyon szakértő szem vette volna észre, hogy csaltam. :)

Hamis rizottó
A rizst előfőzöm. Egy fej hagymát, felaprítva és 20 dkg bacont felkockázva kevés olajon pirítani kezdek. Hozzáadok 1 db felkockázott pritaminpaprikát. Belekerül fél kilogramm tengeri halfilé, feldarabolva. Egy kicsit még pirítom, utána hozzáadom a rizst. Fűszerezem és beleöntöm a tejszínt. Forrón tálalom.

Kukoricából krémlevest

Furcsán hangzik, valóban, viszont nagyon jó az íze. A kukoricaszemek héjának összebotmixerezésével lesz ugyan egy kis gondunk, de ha sikerül péppé zúznunk őket, akkor egy nagyon sűrű levest kapunk.

Kukoricakrémleves
1 fej hagymát és 1 szál répát megtisztítok és felaprítok, majd kevés olajon el kezdem őket pirítani. amikor a hagyma már üveges, akkor hozzájuk öntök két konzervnyi kukoricát és az egészet egy-másfél liter vízzel felöntöm. 20-25 percig főzöm a levest, mielőtt botmixerrel krémesíteném. Sózom, borsozom és 2 dl tejszínt öntök hozzá. Reszelt sajttal és pirított baconnel tálalom.

Ízletes sertéssült

Az első egybesütött ételem. Bevallom, nagyon izgultam, hogy vajon sikerül-e elég puhára sütnöm a karajt. Szerintem nem vallottam kudarcot.

Ízletes sertéssült, zöldségágyon

Fél kilogramm karajt először megfőzök egy kevés sós vízben. Amíg fő, addig előkészítem a zöldségeket: 1 fej hagymát, 1 szem burgonyát, 1 szál répát és fél fej zellert meghámozok és durvára darabolok, ezenkívül fél fej fokhagymát gerezdjeire szedek és azokat is meghámozom.
A zöldségeket sózom, borsozom és egy tűzálló tálba fektetem őket. Egy kevés olvasztott kacsazsírt öntök rájuk és átforgatom őket.
A megfőtt karajt fűszerezem: sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymaporral.
A karajt a zöldségekre fektetem és kevés kacsazsírt öntök rá.
Sütőzacskót húzok a tálra és fél óráig sütöm 600 W-on.
Leveszem a sütőzacskót és 4 percig grillezem a húst.

2012. március 22., csütörtök

Életem első lazaca

A lazac baromi drága, viszont mivel az allergiám bedurvult, ezért alig ehetek valamit. Gondoltam, hogy ha már így le van szűkítve az alapanyagok listája, akkor legalább valami igazán különlegeset készítek, nem számít, hogy mennyibe kerül. így került lazac a mai vacsorába.

Grillezett lazac salátaágyon
  1. A lazacot először 1-1,5 órára egy pácba rakom, ami olívaolajból, fél citrom levéből, egy csokor petrezselyemből, 4 gerezd fokhagymából áll. Sóval és borssal ízesítem.
  2. Ezután elkészítem a salátaágyat: jégsalátát tépkedek egy tányérra ízlésesen, erre kerül tányéronként 1,5 fej csemegehagyma, fél golyó mozzarella (ez is összetépkedve). Fél citrom levével és sóval, borssal ízesítem.
  3. Elkészítem a mártást: egy doboz tejfölt fél citrom levével fellazítok és sóval, borssal, fokhagymaporral ízesítem.
  4. A lazacot grillserpenyőn jól átsütöm és a salátaágyon tálalom.

2012. március 13., kedd

Az eredeti görög saláta

Ezzel az étellel már biztosan mindenki találkozott. És sokan közülünk már el is készítették. Ma utána olvastam és megtudtam, hogy ez a saláta attól lesz eredeti, hogy úgy tálaljuk, hogy a fetát egészben a tetejére rakjuk. No, most így csináltam. Szerintem jól néz ki.

Görög saláta
1 fej lilahagymát, 1 szál uborkát és 3 szem paradicsomot julienre vágok (vékony csíkokra) és egy tálban összekavarom őket. Ezt követően egy üveg fekete olívabogyót morzsolok bele és jól átkavarom. Sózom, borsozom és meghintem fokhagymaporral, majd a hűtőben tárolom néhány óráig. A levét leszűrve egy tálra halmozom a zöldségeket és a fetával a tetején tálalom.

Bazsalikomos borsókrémleves

Erre a levesre szerintem Gordon Ramsay valamelyik valóságshow műsorában figyeltem fel. Persze akkor a valóságshow maga elnyomta a receptet, így nem is tudtam meg semmit, csak, hogy a végeredmény zöld lesz. Meg, hogy ő nem bazsalikomot, hanem mentát rakott bele. Mindegy, kisütöttem magamnak a saját receptem, ami így néz ki:

Bazsalikomos zöldborsóleves
Egy fej vöröshagymát és egy szál sárgarépát megtisztítok és apróra vágok, majd kevés kacsazsíron 5 percig pirítom őket. Ezután egy liter vizet öntök az edénybe és 300 gramm fagyasztott zöldborsót. 25-30 percig közepes lángon főzöm az ételt, közben sóval, borssal és fokhagymaporral fűszerezem. 2 dl tejszínt és egy csokor friss és felaprított bazsalikomot adok hozzá. Felforralom majd botmixerrel krémesítem és sajttal meghintve tálalom. Nagyon finom és különleges étel!

2012. március 12., hétfő

Trüffelgolyók

Azt gondolhatnánk, hogy trüffelt nagyon nehéz készíteni, pedig szerintem a világ legegyszerűbb desszertjei közé tartozik. Nézd csak!

Trüffelgolyók
22 darabhoz 20 dkg étcsokoládéra lesz szükségünk. (Én a Cote d'Or narancsos étcsokiját választottam.) A csokoládét gőz felett megolvasztom, 2 dl habtejszínt keverek bele és 1 dl kávét. Az így keletkezett masszát egy órára a hűtőbe teszem, amíg megdermed. A megdermedt masszából egy dekás darabokat szaggatok és golyóvá gyúrom. A golyókat kakaóporba forgatom és tálalásig a hűtőben tárolom. Mindössze ennyi!

Fenséges rizottó

Mielőtt közzétenném e receptet, mondanék néhány fontos dolgot, szabályt a rizottókészítés módjáról.

  1. Ha apránként öntjük fel a rizst az alaplével, akkor krémesebb eredményhez juthatunk.
  2. Érdemes rizottó rizst beszereznünk: ezek az arborio, baldo és carnaoli.
  3. A rizottó gondoskodást igényel: folyamatosan keverni kell, hogy ne ragadjon le.
  4. Akkor öntsük fel a rizst, mikor a rizsszemeket üvegesre pirítottuk.
  5. A rizottó legyen bársonyos és puha, azonban "harapós", olaszosan al dente.
  6. Frissen az igazi!
És most jöjjön az én rizottó receptem:


Fenséges rizottó
Egy evőkanál kacsazsíron 4 szelet felkockázott serrano sonkát két percig pirítok. Hozzáadok egy szál, félbevágott és felszeletelt póréhagymát és további 3 percig pirítom az ételt. Beleszórok 200 gramm rizst és addig pirítom, amíg a rizsszemek üvegesek lesznek. Ezután felöntöm kevés alaplével, megvárom, amíg elfő a lé és apránként adagolom hozzá a levet, amíg a rizs megpuhul. Ezután kerül bele 200 gramm fagyasztott zöldborsó, amit néhány perc alatt puhára főzök. A végén belereszelek 8 dkg parmezánt, hogy iagzn krémes legyen.

2012. március 6., kedd

Hiányzott a tészta!!!!

A tojásallergiám elég keményen leszűkíti azon ételek sorát, melyeket megehetek. Ilyen a tészta is sajnos. Még a Gyermelyi tojás nélkül készült spagettije is nyomokban tyúktojást tartalmaz. Szóval hónapok óta nem ettem semmi igazi olaszosat. Kivéve most: a napokban rábukkantam a rizslisztból készült tésztára. Kicsit furcsa, mert totál fehér, de így biztos lehetek benne, hogy nincs benne tojás. Szóval ma boldogan csináltam hozzá egy finom tésztaszószt és ma este végre tésztát eszek!


Tagliatelle pomorodo e crema, vagyis paradicsomos-tejszínes tészta
Kevés zsiradékon egy fej vöröshagymát kezdek el párolni. Hozzáadok egy szál répát (felkockázva) és együtt pirítom még őket egy kicsit. Ezután kerül a lábasba 1×400 gramm paradicsomkonzerv és 80 gramm paradicsomsűrítmény, majd végül 2,5 dl tejszín. Sóval, borssal, kevés cukorral és fokhagymaporral ízesítem. Hagyom néhány percig rotyogni, hogy besűrűsödjön. Utána egy csokor friss bazsalikomot darabolok bele és már készen is van.